Railstukken, baandelen en secties

In AnyRail is het baanplan opgedeeld in railstukken, baandelen en secties.

Railstukken en baandelen #

Een railstuk is simpelweg een los stuk rails, zoals u ze uit de railbibliotheek kunt kiezen. Een baandeel bestaat uit alle railstukken die onderling verbonden zijn. Veel AnyRail functies werken op een baandeel en niet op een railstuk. Een sectie is een gedeelte van de baan dat u zelf kunt definiëren en heeft iets meer uitleg nodig.

Railstukken en baandelen

Secties #

U kunt van elk gedeelte van een baandeel een sectie maken als u dit gedeelte aan alle kanten (elektrisch) isoleert. Het definiëren van secties is in analoog en digitaal bedrijf nuttig, om verschillende redenen.

  • Bij conventioneel (analoog) bedrijf is het nodig om gedeeltes van de baan apart van stroom te kunnen voorzien. Alleen dan kunt u treinen onafhankelijk van elkaar bedienen. U kunt dan bijvoorbeeld een trein voor een rood sein laten stoppen door de sectie stroomloos te maken, terwijl andere treinen gewoon doorrijden.

  • Bij digitaal bedrijf, vooral bij besturing met een PC, is het belangrijk om te weten waar de treinen zich bevinden. Dit kan worden gerealiseerd met terugmeldsecties, die elektrisch geïsoleerd moeten worden. Met behulp van bezetmelders kan dan worden gedetecteerd of er stroom wordt afgenomen door een trein in de betreffende sectie. Hoe korter zo’n sectie is, hoe nauwkeuriger de plaatsbepaling.

TIP: Als u eenmaal een sectie heeft aangemaakt, kunt u de eigenschappen zoals kleur, naam en gebruik aanpassen. U kunt ook een lijst opvragen van alle secties. Dit kan handig zijn bij het bepalen van het aantal benodigde bezetmelders.